Sıkça Sorulan Sorular

Salma tavukçuluk Nedir?

Salma tavukçuluk halk arasında bilinen ismi ile  köy yumurtası üretimidir.

Bu sistemdeki tavuklar kafes tavuklarının aksine gündüz sürekli arazide özgürce dolaşıp gezerler. Bu sırada toprakta eşelenir, tabiat ve güneşten faydalanarak hem hareketli kalırlar hem de gerekli vitamin ve minerallere ulaşırlar. Böylece metabolizmaları daha sağlıklı, kaliteli ve lezzetli yumurta elde etmek için uygun hale gelir.

Salma tavukçuluğun çıkış noktası, doğal ortamlarında tavukların kendi yaşamlarını özgürce ve huzurlu bir şekilde idame ettirmeleri, karşılığında da insan sağlığına en uygun yumurtaları üretmeleridir. Meyvelik, fidanlık, zeytinlik, tarla, kullanılmayan araziler, orman niteliğindeki araziler gibi farklı özelikleri taşıyan her alanda salma tavukçuluk yapabilirsiniz. Salma tavukçuluk yapılacak yerin ağaçlık olması, özelikle yaz aylarında tavukların gölgelenebilmesi açısından büyük avantajdır.

Bu işi neden yapmalıyım?

Salma tavukçuluk tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya yönelimin başlangıç noktasıdır. Artan taleple birlikte sektörde oluşan boşluğun doldurulması adına bu işi tercih etmek akıllıca olacaktır.

Fazla sermaye ve iş gücü gerektirmeyen bu iş için yatırım yapmanın tam zamanıdır.

Salma tavukçuluk için hangi cinsi önerirsiniz?

Yumurta üretimindeki verim açısından seçilebilecek ırklar Lohman Brown, Ligorin ve Atak-s olarak sıralanabilir. Lohman Brown diğer ırklara nazaran yemi az yer, yumurtayı çok verir. Ticari açıdan bakıldığında bu çok ciddi bir avantajdır. Lohman Brown’un tercih sebeplerinden en önemlisi; ülkemizin tüm iklim koşullarına ayak uydurabilmesidir. Ayrıca Lohman Brown, Ligorine göre 1 kg daha ağır gelmekle birlikte, yumurtası bittiği zaman kesilip doğal tavuk olarak da yenilebilir veya satılabilir. Piyasada Ligorin yumurtası yani beyaz yumurtanın kafes yumurtası olarak öngörülmesi Salma tavukçuluk yapacaklar için Lohman Brown’un tercih edilmesi gerektiğini bir kez daha öne çıkarmaktadır. Aslında aynı ortamda yetişen, gezen, eşelenen ve otlayan her iki cins arasındaki tek fark yumurta rengidir. 

Atak-s ve Ligorin salma tavukçulukta özellikle sürü halinde Lohman Brown’lara göre daha hareketli ve kıskanç yapılıdırlar. Bakımları sıkıntı yaratabilir. Sürü halindeyken birbirlerine de zarar verdikleri sıkça görülür. Bu yüzden kafes tavukçuluğuna daha uygundurlar. Ancak Lohman Brownlar daha sakin yapılı ve evcildirler. Güdümü ve bakımı kolaydır.

Sizlere önerim Yurtdışında da birçok büyük çiftlikte olduğu gibi Lohman Brown.

Sipariş ettiğimiz yarkalar aşılımıdır? Satın aldıktan sonra ben de aşı yapmalı mıyım?

Almış olduğunuz yarkalara her 2 ay da bir kez VEBA AŞI’sını tekrar etmelisiniz. VEBA aşısı tavukların içme sularına katılarak kullanılabilen basit bir aşı çeşididir. Bu aşıyı tüm veteriner hekimlerde ve kanatlı ilaçları satan dükkanlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Kullanım dozları kutu prospektüslerinde bulunmaktadır.

 

 

SATIŞA SUNMADAN ÖNCE YARKALARIMIZA YAPILAN AŞILAR

 

1.GÜN

AMINIEW

SPREY AŞI

5-7. GÜN

GUMBOPEST

DERİ ALTI

11. GÜN

GUMBORO

İÇME SUYU 

15-17. GÜN

MA-5 MA5

İÇME SUYU

19-22. GÜN

GUMBORO

İÇME SUYU

30-31. GÜN

GUMBORO

İÇME SUYU 

45-46. GÜN

MA5/CLONE5

İÇME SUYU 

11-13. HAFTA

MA5/CLONE5

İÇME SUYU 

12. HAFTA

MA5/CLONE5

SPREY AŞI

16. HAFTA

4'LÜ AŞI ÇİÇEK VEBA

KANAT ALTI   

 

Aldığım yarkaları kümese koyduktan sonra ne yapmalıyım? Ne yedirmeliyim? Tavuklarım ne zaman yumurtlamaya başlarlar?

Yarkalarınız kümesinize ilk geldiği günlerde dikkat etmeniz gereken küçük ama önemli ayrıntılar vardır. Size maddeler halinde sıralamak istiyorum.

·        * Hayvanların geldiği ilk gün yemliklerin, sulukların ve tüm hazırlıklarının bitmiş olması önemlidir.

·         * İlk günden itibaren 5- 15 gün arasında GECELERİ SÜREKLİ  ışık yakılması (birikmeden kaynaklı ezilme olmaması için) ÖNEMLİDİR. Daha sonra normal ışıklandırma programına geçilebilir.

·         * Mümkünse ilk gün den itibaren 7-10 gün kadar kapalı kümeste tutulmalı dışarı salınmamalı ancak her gün akşamüstü hava kararmasına yakın kapılar 1-2 saat açılmalıdır.

·         * Adaptasyon süreci bittikten sonra kapılar tamamen açılmalı, hayvanların dışarı çıkması için zorlama yapılmamalı, kendilerinin çıkması beklenmelidir.

·         * Alınan yarkalara ilk günden itibaren % 5-10 oranında yumurta verimine ulaşana kadar yumurta başlangıç yemi verilmelidir.

·         * % 5-10 yumurta veriminden sonra doğru rasyonda gerekli olan yumurta yemi verilmelidir. Özelikle mısır yumurta yeminde çok olduğu için ayrıca mısır verilmemelidir. Bu hayvanlarda yağlanmaya ve yumurta kanallarının tıkanmasına sebep olabilir.

·         * Araziye yonca, ıspanak vs yem bitkilerin ekilmesi hayvanın sağlığı açısından da önem arz eder.
 

Üretim tesislerimizde uzman veteriner hekimler tarafından kontrolleri ve aşıları yapılan yarkalarımız 16. Hafta aşıları tamamlandıktan sonra satışa çıkarılır. Nakliye, yol süresi ve yeni yerlerine yani sizlere alışma ve adaptasyon süresi dikkate alındığında; geldikten 20-25 gün sonra ilk yumurtalarını vermeye başlarlar.

Brown günlük ne kadar yem yer, yıllık yumurta kapasitesi nedir?

Yarkalar 16 haftalık olduktan sonra günlük 80-110 gram arası yem tüketirler. Arazinize tavukların da faydalanması için öncelikli olarak yonca ve tüm yem bitkilerini ekebilirsiniz. Hayvanlar doğadan da yeşillik ve ekstra takviye gıdalar aldığında yem miktarı doğadan edindiği besin miktarına göre 60-70 grama kadar düşer. 1 tavuğun yıllık yumurta kapasitesi 300-320 arasıdır. 

En az kaç tavuk almalıyım? Sipariş ettiğim tavuklar ne kadar sürede bana ulaşır? Ödemeyi nasıl yapacağım?

Üretici firma olarak Türkiye’nin her iline en az 100 adet ve üzeri olmak kaydı ile ücretsiz nakliyeyle adresinize gönderim yapıyoruz.

Konusunda uzman pazarlama asistanlarımızın, tüm Türkiye’den aldığı siparişler bir havuzda toplanır. Uygun olan güzergahlar listelenir ve dağıtıma liste sırasına göre başlanır. Siparişler müşterilerimize teslim edilmeden önce aranır ve geliş bilgisi verilir. Ödemesini de tavuklarınızı teslim aldıktan sonra kapıda nakit olarak yaparsınız. (500 ve üzeri tavuk siparişlerinde 1000TL. kaparo bedeli Şirket hesabına yatırılır, tavuklar teslim edildiğinde önceden ödenen kaparo bedeli alıcının kalan bakiyesinden düşülür.)

Kümesim nasıl olmalı? Belirli bir ölçü var mıdır? Verimi etkileyen faktörler nelerdir?

Salma tavukçuluk yapmak için Betonarme, Prefabrik, Sandviç Panelden ve İzolasyonlu Çadır Kümesler kullanılabilir.

 

Hangi yapı malzemesinden yaparsanız yapın dikkat edilecek önemli hususları birkaç madde halinde sıralamak istiyorum.

·         * Yapacağınız kümes besleyeceğiniz tavuk sayısına orantılı olarak yapılmalı ya da düzenlemelidir.

·         * Kümesinizi havalandırmak için yeterli şekilde pencere olmalı mümkünse havalandırma fanı taktırmanız faydalı olacaktır.

·         * Kümesinizin tabanını Çadır Kümesler için toprak diğer yapılar için ince bir beton tabakası ile oluşturabilirsiniz. Ancak zeminin sıcak ve kuru tutulabilmesi için 5-6 cm kalınlığında kaba talaş sermenizi tavsiye ediyorum.

·         * Kümesinizi aydınlatmak için elektrik tertibatınız olmalı ve belirli bir ışık programı uygulamalısınız. Tavuklarınızın gün ışığı dahil toplam 16 saat aktif olmasını ve kalan 8 saat ise uyumasını sağlarsanız bu yumurta verimini doğrudan etkileyecektir.

·         * Kümesinizde hayvanların tüneyebileceği (yerden minimum 30 cm yükseklikte) tüneklikler olmalıdır.

·         * Her 8-10 tavuğa bir tane olmak üzere rahat yumurtlayabileceği, yumuşak altlıklı (saman, kaba talaş gibi) follukları kurulmalıdır. Folluk içleri zaman zaman kontrol edilmeli, kirlenmiş ve ıslak olanlar yeni altlıklarla değiştirilmelidir.

·         * Kümesinizde her 25 tavuk için 10 kg.’lık bir yemlik ve suluk tercih etmelisiniz. Yeterli miktarda yemlik ve suluk olmaması, hayvanların strese girmesine, bazılarının aç-susuz kalmasına ve ölümlere sebep olabilir.

·         * Kümes dışına yem su veya kuşları davet edecek herhangi bir yiyecek bırakılmamalıdır. Unutmayın ki yabani kuşlardan hayvanlarınıza hastalık bulaşma riski oldukça yüksektir.

·         * Kümesinizin kapısının Doğu yönüne bakmasında fayda vardır.

·         * Mümkünse kümesin tek tarafından da ışık ve güneş alabileceği pencere boşlukları bırakmalısınız.

·         * Kümes zemini en az 15 günde bir temizlenmeli, kümes girişine mikropları kırması için az miktarda kireç serpilmelidir.

Temiz, sağlıklı hayvanlar yüksek randımanlı yumurta üretimi demektir. Ani yüksek sesler (silah, korna vs), sık bakıcı değişikliği, kötü muamele hayvanların yumurta verimini doğrudan etkiler. Kümes ortamı, hayvanın rahatça yemine ve suyuna ulaşabileceği, yumurtlayabileceği, sakin ve kendisini güvende hissettiği bir ortam olmalıdır. 

Tavuklarımın hastalandığını nasıl anlarım, ne yapmalıyım?

Canlı hayvan beslerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur salgın veya münferit hastalıklardır. Bu durumlarla karşı karşıya gelmemek veya bulaşan hastalığın yayılmasını önleyebilmek için aşağıda saydığım maddeleri lütfen dikkatlice okuyun. Hayvanlarınızda;

·        * Aksırma, Tıksırma, Hırıltı, nefes alamama

·        * Gözler de şişlik, sulanma

·        * Sürekli, sık ve ani ölümler

·        * Halsizlik, yem yememe

·        * Dışkısında kan lekesi ve aşırı sulu olması (ishal)

·        * Tavukların birbirlerini yaralaması

·        * Tavuklarda kanat altı ve popolarda bit olması

·        * Boynun ters dönmesi,

·        * Ani ve yüksek oranda verim düşüklüğü

varsa vakit geçirmeden bir veteriner hekime başvurunuz. Gerekli ilaçları temin edip tedaviye başlayınız.


Makaleler

Biyo Güvenlik Tedbirleri

05.04.2016 10:20
  Unutmayınız ki sürüleriniz için en iyi koruma kalkanı sizlersiniz. Yumurta üretim çiftliklerinde verimli ve karlı bir üretimin sürdürülebilmesi ancak sağlıklı sürüler ile mümkündür. Bu yüzden hastalıkların çıkışını ve yayılışını en aza indirmek için koruyucu önlemlerin alınması ve her...

İnce noktalara dikkat...

04.04.2016 21:01
Değerli dostlarım sizlere bu işin ince ayrıntılarını, püf noktalarını da yazmak istiyorum.   Canlı hayvan bakımı ciddi bir iştir. Bu işi yapmaya karar verdiyseniz konusunda bilgili ve tecrübeli insanlardan doğru bilgileri almalısınız. Ayda 3-5 gün hayvanlarınıza takviye vitamin verirseniz daha...