Ayak Sağlığı-2

13.02.2019 20:32

Tavukların veya Horozlarını topallaması, Aksaması, Yürümek istememesi veya dengesiz yürümesi gibi sorunlar oluyor, bu sorunlara bir göz atalım ve sebeplerini ve çözümlerine bir bakalım.

Tavuk ve horozlarda ayak problemlerini 7 başlık altında sıralayabiliriz

1-Hijyenik olmayan Kümes Şartları

2-Zemin Problemleri

3-Irklardaki Kilo Ağırlıkları

4-Yetersiz veya Dengesiz beslenme

5-Vitamin Eksiklikleri

6-Çevresel Faktörler

7-Hastalıklar

Hijyenik Olmayan Kümes Şartları 
Kümes hijyeni maalesef ki ayak problemlerinde ilk sırada kendine yer buluyor. 
Hijyenik olmayan kümes şartları en başta mantara sebebiyet vermektedir. Mantarlarda ayaklarda şişkinlik, kabuklanma, iltihaplanmalara sebep olur. Almanız gereken bir kaç hijyen tedbiri alınmadığı için ayak fonksiyonlarında kayıp, ayaklarda ağır hasarlar, kangren veya ayaktan başlayan enfeksiyonların tüm vücudu sarması ve ölüm gibi birçok sebebi var. Böyle bir durumla karşılaşmamak için kümes hijyenine dikkat etmeli, zeminde ideal malzemeler kullanılmalı ve Tavukların tünekte uyumaları sağlanmalıdır.

Zemin Problemleri 
Tavuklarınızın gezdiği zemin çok önemlidir. Taş, Beton, fayans genel olarak tabir etmek gerekirse sert zeminlerde sürekli dolaşıyorsa hayvanların ayaklarında nasır oluşmaması imkansızdır. Bir de yaz sıcaklarında bu zeminlerin çok ısınacağı düşünülürse bu tarz zeminler ayak sorunlarında önemli yer tutar. Nasırlı bir ayakla yürümek tavuğa acı vereceği için ya topallar yada sürekli oturma isteği içinde olur. Hayvanlarınıza doğalarına uygun bir zemin hazırlamanız çok önemlidir. Eğer zemininiz topraksa ve çok sert ise arada bellemekte de fazda var.

Irklardaki Kilo Ağırlıkları 
Genellikle Etlik ırklar ve Brahmalar aslında bu başlık için çok ideal örnekler, beden ağırlıkları maalesef ayaklar taşımıyor ve zamanla hayvanlar dahada kilolandıkça ayaklar taşımamaya ve eklem rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başlıyor. Bu tarz durumlara düşmemek için hayvanları geniş alanlara salınmalı hareket etmeleri sağlanmalı yiyecek aramaya eşelenmeye teşvik edilmeli, hatta hareketli olmaya civcivlikten alıştırılmalı. Yeriniz geniş bir alana sahip değilse ağır ırklar yerine hafif ırklar tercih etmenizde fayda var. Ek olarak geceleri tünekte uyumaları bu tarz hayvanlar için ayak ve bacak eklemleri için çok önemlidir.

Yetersiz veya Dengesiz Beslenme 
Tavuklarda Civcivlikten başlayarak dengeli bir beslenme gelişim için çok önemlidir. Gelişimi iyi olmayan hayvanlarda eklem problemleri çok rahat görülebilir. Bu yüzden dönem dönem dengeli rasyonlar kullanılmalıdır.

Vitamin Eksiklikleri 
Kanatlılarda düzenli vitamin kullanımı çok önemlidir. Vitamin eksiklikleri birçok hastalığın sebebidir. Başta B grubu vitaminler olmak üzere D ve E vitamini eksiklikleri eklem problemlerinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Haftada 2-3 gün düzenli vitamin kullanılması vitamin kaynaklı eklem sorunlarının oluşmasında fayda sağlayacaktır. Güneşli havalarda güneşten yararlanmakta çok önemlidir.

Çevresel Faktörler 
Çevresel faktörler denilince akla birçok sebep gelebilir. Ayaklara yabancı cisim batması, Yüksekten atlayıp ayakların zarar görmesi gibi birçok sebep sayılabilir. Ayak rahatsızlıklarında ilk önce bu akla gelmeli ve ayaklarda fiziksel bir kontrol yapılmalıdır. Tavuklarınızın yaşadığı ortam onların zarar görmeyeceği şekilde dizayn edilmelidir.

Hastalıklar 
Marek, İnfeksiyöz Synovitis, Gut Hastalığı, Perozis, Rickets tarzı hastalıklar ayak problemleri ile birebir bağlantılı hastalıklardır.